Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z cukinii nadziane serem z sosem grzybowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

cukinia 1 duża
cebula 1 duża
jajko 1 szt
mąka 2 łyżki
ser salami 6 plastrów krojonych na 5tce

Sos

grzyby leśne 300 g maślaków
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
czosnek 2 ząbki czarnego
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z cukinii nadziane serem z sosem grzybowym

Cukinię obieramy, podobnie cebulę…z cukinii, jeśli zachodzi taka potrzeba, to usuwamy pestki, jeśli są przerośnięte…warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, oprószamy solą, odstawiamy na dwa kwadransy, odciskamy z soku.
Cukinię mieszamy z jakiem, mąką, doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy cienkie placki, na nich układamy po plasterku sera, przykrywamy kolejną warstwą placka. Smażymy na rumiano z obu stron.

Sos:
Posiekaną cebulę i oczyszczone maślaki, pokrojone w kostkę dusimy na rozgrzanym maśle. Studzimy, blendujemy i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy lubczyk, posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.

Podajemy placki polane sosem grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 30.09.2017 17:26
Rewelacyjny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak