Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepszy sos grzybowy z makaronem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

grzyby leśne 500 gram
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbek
olej 4 łyżka
masło 40 gram
śmietana 30% 150 mililitr
natka pietruszki 1/2 pęczek
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Dodatkowo

makaron 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepszy sos grzybowy z makaronem

Grzyby umyć, dokładnie osuszyć, oczyścić i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć do lekkiego zeszklenia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać grzyby i smażyć na mocnym gazie przez ok. 10 minut. Pod koniec smażenia można dodać kilka łyżek wody. Zmniejszyć gaz, dodać śmietanę, sól, pieprz, tymianek oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotować kilka minut do zredukowania i zagęszczenia się sosu. Podawać z ugotowanym al dente makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 01.10.2017 10:11
Tak, było pysznie :)
Ola1984 01.10.2017 10:10
Dziękuję :)
jejkuchnia 30.09.2017 17:29
Pięknie wygląda!
Jagódka17
Jagódka17 30.09.2017 12:46
Wspaniałe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak