Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z płotki z jabłkami.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Jabłka

jabłko kwaśne 2 sztuki
masło klarowane 2 łyzki
Pieprz biały mielony Prymat 2-3 szczypty
sól 1 szczypta
żubrówka 50 ml

Ryba

filety z płotki 4 sztuki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1|2 łyżeczki
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 3-4 szczypty
masło klarowane 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki

Pesto

natka pietruszki 2 pęczki
orzechy laskowe 1|4 szklanki
liść mięty 8 sztuk
Liść lubczyku suszony Prymat 1|3 szklanki
sól do smaku 2-3 szczypty
pieprz 2-3 szczypty
sok z cytryny 1 łyżeczka
olej 4-5 łyżki
sos sojowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z płotki z jabłkami.

Jabłka obrać , pokroić na 6 części. Usunąć gniazda nasienne .Rozgrzać masło na patelni ,włożyć cząstki jabłek oprószyć solą i pieprzem .Obsmażyć jabłka na złoty kolor z obu stron. Wlać żubrówkę i podpalić. Gdy przestanie się palić wyjąć jabłka na talerz.Zrobić pesto.Umytą natkę pietruszki osuszyć , włożyć do blendera.Dodać orzechy , liście lubczyku , liście mięty, ząbek czosnku.Zmiksować , następnie dodać sos sojowy,sok z cytryny oraz olej. Ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Filety ryby przekroić na mniejsze kawałki , skropić sokiem z cytryny ,oprószyć przyprawą do ryb , solą oraz pieprzem . Odstawić na godzinę.Następnie usmażyć rybę na maśle z obu stron.Na pesto ułożyć rybę oraz jabłka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz8 04.10.2017 11:42
Smaczne danie .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak