Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3 szklanki
budyń śmietankowy 2 łyżki
olej 1 szklanka
cytryna 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo

biała czekolada 10 dag
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

Cytryny wyszorować i z jednej zetrzeć skórkę, następnie dokładnie wycisnąć sok z cytryn i przelać do szklanki, dopełnić wodą mineralną ma powstać cytrynowa lemoniada.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać na najmniejszych obrotach miksera.
Do ubitej masy jajecznej dodawać na zmianę porcjami olej, lemoniadę cytrynową oraz mąkę przesianą i wymieszana z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym teraz ciasto mieszamy delikatnie łyżką na koniec dodajemy skórkę cytrynową.
Dużą formę do keksa 35 cm długości wykładamy na dnie papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, następnie przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy około 60 minut w temp. 170 st do suchego patyczka.
Biała czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy po wierzchu upieczone i wystudzone ciasto, dodatkowo można ozdobić ciemna czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 30.09.2017 08:14
Ciasta cytrynowe są pyszne. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak