Jak zrobić meksykańskie śniadanie huevos rancheros?

Jak zrobić meksykańskie śniadanie huevos rancheros?

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • olej

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • pomidory

    3 sztuki
  • kmin rzymski

    1/2 łyżeczki
  • wędzona papryka w proszku

    1 łyżeczka
  • sól ziołowa

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • papryczka chili

  • jajko

    1 sztuka
  • tortilla pszenna

    2 małe sztuki

Dodatki

  • awokado

  • fasola czerwona

  • śmietana kwaśna

  • kolendra

    listki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W rondelku nagrzać olej i podsmażyć delikatnie czosnek, czerwoną cebulę i paprykę czerwoną
Następnie wrzucić do blendera 3 pomidory i zmielić je na gładką masę.
Kiedy warzywa w rondelku zmiękną, dodać zmielone pomidory, paprykę wędzoną, kmin rzymski i doprawić całość solą ziołową i kolorowym pieprzem.
Sos gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Kiedy sos zgęstnieje, dodać posiekaną papryczkę chili.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć pszenne tortille, aż nabiorą złotego koloru.
Na tej samej patelni usmażyć jajko sadzone.
Kiedy wszystko jest już gotowe, wykładać na talerz.
Tortille posmarować gorącym sosem, dodać czerwoną fasole, awokado i w ten właśnie sposób zbudować dwie warstwy.
Na samym końcu ułożyć usmażone jajko sadzone, całość polać kwaśną śmietaną i udekorować świeżą kolendrą.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat