Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 50 dag
pieczarki 50 dag
pomidory w puszce 1 puszka
cebula 1 duża sztuka
czosnek 2 duże ząbki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat według uznania
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat pół łyżeczki
olej do smażenia
makaron lasagne 40-50 dag
ser mozarella w kostce 40 dag
masło do posmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami.

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo pyszną lazanię. Lubicie? Ja uwielbiam. A napiszę Wam tak szczerze, że taka pyszna mi wyszła, pachnąca i sycąca, zróbcie na obiad, bardzo polecam. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawę do kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.

2. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodajemy mięso i również przesmażamy cały czas mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu, na koniec sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.

3. W tym czasie gdy sos się dusi na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy je do miękkości i lekkiego zrumienienia. Lekko solimy i przekładamy do sosu, dokładnie mieszamy.

4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

6. Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos i ser, w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos i ser.

7. Lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

8. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 13.10.2017 06:29
Dziękuję :)
jejkuchnia 30.09.2017 08:32
Bardzo lubię. :)
gusia1000 30.09.2017 00:53
Syte danie.
bietka 29.09.2017 09:20
bardzo smaczny obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak