Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami.
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawę do kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
2. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodajemy mięso i również przesmażamy cały czas mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu, na koniec sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
3. W tym czasie gdy sos się dusi na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy je do miękkości i lekkiego zrumienienia. Lekko solimy i przekładamy do sosu, dokładnie mieszamy.
4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
6. Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos i ser, w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos i ser.
7. Lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
8. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.