Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

10-11 sztuk 7 x 7 cm

mąka konopna 150 gram
masło lub margaryna 100 gram
żółtko jajek 1 sztuka
cukier trzcinowy 80 gram

Wierzch

białko 1 sztuka
cukier puder 1 łyżeczka
pistacje 30 gram
niełuskane nasiona konopi 20 gram

Porada

Ciasteczka wyszły przepyszne, kruche, lekko orzechowe i... kusząco pachnące.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić w lodówce - przez około 20-30 minut.
Krok 1 - Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym  foto
2
Ziarna konopi podprażyć na suchej patelni, a następnie wraz pistacjami zmielić na drobno.
Krok 2 - Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym  foto
3
Białko ubić na sztywną pianę.
Pod koniec miksowania dodać puder i na samym końcu łyżką wmieszać pistacje z ziarnami konopi.
Krok 3 - Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym  foto
4
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka ułożyć (z niewielkimi odstępami) na blasze wyłożonej papierem.
W każdym z nich zrobić dziurki (za pomocą widelca lub wykałaczki), a wierzch równomiernie posmarować masą konopno-pistacjową.
Krok 4 - Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym  foto
5
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.
Krok 5 - Ciastka konopne z wierzchem konopno-pistacjowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.09.2017 00:43
Super muszą smakować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak