Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik jaglany z truskawkami i borówkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

kasza jaglana 100 g
mleko 300 ml

Masa truskawkowa

truskawki świeże 5 szt
miód płynny 1 łyżeczka

Masa borówkowa

borówka amerykańska garść
wiórki kokosowe 1 łyżka

Spód

baton superfood raw bar 70 g lub 70 g daktyli
wiórki kokosowe 2 łyżki
płatki owsiane 2 łyżki
miód płynny 1 łyżka
migdały 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik jaglany z truskawkami i borówkami

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku (aby pozbyć się goryczy). Przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości (kasza wchłonie całe mleko).Studzimy. Następnie kaszę dzielimy na połowę. Do pierwszej dodajemy truskawki oraz miód - blendujemy na gładki krem. Do drugiej połowy dodajemy borówki, wiórki kokosowe oraz miód - również blendujemy na gładki krem.
Do przygotowania spodu możemy wykorzystać zdrowe batoniki lub daktyle. Składniki na spód miksujemy w blenderze na lepką masę. Dno płaskiego naczynia (miseczki) o średnicy ok. 15 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie rozkładamy masę truskawkową, następnie borówkową oraz dociskamy masą na spód. Gotowy torcik wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie miseczkę odwracamy na talerzyk lub małą tortownicę (tak aby składniki na spód były na dole). Delikatnie wyjmuje i odrywamy folię. Dekorujemy truskawkami oraz borówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 30.09.2017 08:36
Prześliczny! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak