Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SOS ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW ZE ŚMIETANĄ

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

grzyby świeże 50 dag małych podgrzybków
woda
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt.
sól i pieprz pieprz świeżo mielony
tymianek odrobina
śmietana 3 łyżeczki
mąka ziemniaczana płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: SOS ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW ZE ŚMIETANĄ

Grzyby oczyszczam, kroję na połówki, opłukuję i osuszam na ręczniku papierowym. Zalewam wodę, zagotowuję, odcedzam.
Grzyby wkładam z powrotem do garnka, zalewam wodą (dodaję tyle, aby je zakryło), wkładam liść laurowy, ziele angielskie i wsypuję przyprawy. Zagotowuję. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 30 minut.
Śmietanę łączę z odrobiną wywaru z grzybów i mąką, wlewam do sosu, szybko mieszam.
Sos jeszcze przez chwilę trzymam na ogniu (aż zgęstnieje), w razie potrzeby doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 01.10.2017 11:16
Kochana, u mnie też nie, dostałam trochę od kuzyna i trochę kupiłam, bo uwielbiam grzyby.
jejkuchnia 01.10.2017 11:16
Ja też kocham grzyby. :)
Bożena Matuszczyk 28.09.2017 23:47
Bardzo smaczny sosik ,uwielbiam grzyby.;)
Jagódka17
Jagódka17 28.09.2017 16:37
Uwielbiam i tęsknię za grzybami ... u nas nie ma

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak