Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z grzybami leśnymi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion 1/2 litra,
kapusta kiszona 1 kg,
kapusta biała 1/4 główki,
podgrzybki 400 g,
boczek wędzony 200 g,
kiełbasa śląska 4 kawałki,
sól i pieprz do smaku,
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku,
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek,

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z grzybami leśnymi

Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.

Grzyby oczyścić dokładnie wypłukać, osuszyć a następnie pokroić i podsmażyć z obraną i pokrojoną cebulą.

Kapustę kiszoną jeżeli jest zbyt długa poszatkować , jeżeli jest mocno kwaśna wypłukać , zalać wodą i gotować z liściem laurowym i zielem angielski do miękkości kapusty.

Kapustę białą również poszatkować zaląc wodą i gotować do miękkości dodając liść i ziele angielskie.

Po ugotowaniu obydwie kapusty odcedzić.

Po odcedzeniu kapusty włożyć do większego garnka wlać około 1/2 litra bulionu,dodać przesmażone z cebulką grzyby , przesmażoną kiełbasę i boczek wędzony.

Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu dodając przyprawy do smaku około 30 minut.

Na samym końcu dodać koncentrat pomidorowy i ponownie wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.09.2017 00:35
Bardzo dobry.
jejkuchnia 27.09.2017 23:35
Na pewno rewelacyjny ze świeżymi grzybami. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak