Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowy z grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 średnie keksówki

ćwiartki z kurczaka 1,3-1,4 kg
grzyby suszone 50 gram
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
wątróbka drobiowa 500 gram
cebula 2 sztuki
śmietana 100 ml
jajko 3 sztuki
ziemniaki ugotowane 1 sztuka
przypraa do pasztetu 1 opakowanie
sól

Dodatkowo

olej do smażenia

Porada

Uwielbiam domowe wyroby, ponieważ "wiem co jem"! Pasztet ten smakuje rewelacyjnie - jest niezwykle aromatyczny, zwarty i doskonale się kroi.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy z grzybami

Kurczaka, grzyby i marchew z pietruszką włożyć do garnka z zimną wodą.
Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
Całość gotować (pod przykryciem) na małym ogniu - do miękkości.
Po tym czasie mięso ostudzić i oddzielić od kości.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie tłuszczu.
Dodać oczyszczoną wątróbkę i wszystko razem smażyć przez kilka minut.
Mięso z warzywami i grzybami oraz wątróbkę z cebulą i ugotowanego ziemniaka zmielić (trzykrotnie) maszynką do mięsa.
Następnie do masy wbić jajka, dodać śmietanę oraz przyprawę.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić solą do smaku.
Formy wysmarować olejem (oprócz aluminiowych) i napełnić farszem - do 2/3 ich wysokości.
Wierzch pasztetów przykryć folią aluminiową.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny w 180 stopniach - ostatnie 10-15 minut bez folii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 30.09.2017 08:15
Jest mega apetyczny!
gusia1000 30.09.2017 00:43
Swojski pasztet jest najlepszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak