Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy z grzybami
Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie.
Całość gotować (pod przykryciem) na małym ogniu - do miękkości.
Po tym czasie mięso ostudzić i oddzielić od kości.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie tłuszczu.
Dodać oczyszczoną wątróbkę i wszystko razem smażyć przez kilka minut.
Mięso z warzywami i grzybami oraz wątróbkę z cebulą i ugotowanego ziemniaka zmielić (trzykrotnie) maszynką do mięsa.
Następnie do masy wbić jajka, dodać śmietanę oraz przyprawę.
Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić solą do smaku.
Formy wysmarować olejem (oprócz aluminiowych) i napełnić farszem - do 2/3 ich wysokości.
Wierzch pasztetów przykryć folią aluminiową.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny w 180 stopniach - ostatnie 10-15 minut bez folii.