Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kociołek z kurczakiem, pomidorami i papryką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 500 g
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Czosnek suszony Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
cebula biała 1 szt
papryka czerwona 2 szt
pieczarki 10 szt
pomidory 4 szt
miód płynny 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
woda 1,5 szklanki
cukier 1 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kociołek z kurczakiem, pomidorami i papryką

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy kilka minut na oleju w głębokim garnku. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym, liściem lubczyku, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładamy do cebuli i co jakiś czas mieszamy, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy miód i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w 3 cm paseczki czerwoną paprykę oraz plastry pieczarek. Całość podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy cukrem i solą. Danie dusimy przez około 40 minut. Kociołek jest gotowy gdy sos delikatnie się zagęści.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 28.09.2017 12:06
Pyszne jednogarnkowe danie.;)
jejkuchnia 27.09.2017 19:13
Uwielbiam takie kociołki! Pyszne i sycące!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak