Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beziki cytrynowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białka jaj 4 duże
cukier drobny 250 ml
sok z cytryny średnia szt.
skórka z cytryny lub aromat
skrobia kukurydziana 2 łyżeczki
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Beziki cytrynowe

Kroki postępowania

1
Białka ubić z solą na prawie sztywną pianę.
Krok 1 - Beziki cytrynowe foto
2
Wsypać cukier i ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż cukier rozpuści się.
Krok 2 - Beziki cytrynowe foto
3
Pod koniec wlać sok z cytryny oraz dodać skrobię kukurydzianą i skórkę otartą z cytryny (albo aromat) - chwilę ubijać, aż masa stanie się wyraźnie twardsza.
Krok 3 - Beziki cytrynowe foto
4
Pianą napełnić szprycę i uformować niewielkie beziki.
Krok 4 - Beziki cytrynowe foto
5
Suszyć w możliwe niskiej temperaturze, aż osiągną ulubioną konsystencję.
Ostudzić przed podaniem.
Krok 5 - Beziki cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 27.09.2017 19:13
Bardzo lubię bezy. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak