Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże świeże 4 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mleko ciepłe około pół szklanki
jajko 1 sztuka
masło 5 dag
olej 2 łyżki

Nadzienie

grzyby leśne 50 dag
cebula 1 duża sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
masło 1 łyżka
Kminek mielony Prymat według uznania

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierogów. Grzybów użyłam czerwonych kozaków.

Przepis i sposób przygotowania na: Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami.

Właśnie trwa sezon na grzyby, ludzi to opętało grzybowe szaleństwo, wynoszą grzyby koszami z lasu, a ja tak skromnie, kilka grzybków tak do zjedzenia, kilka do zamrożenia i wystarczy. A jak jest u Was? Lubicie? Zbieracie? Jeśli tak to polecam Wam pyszne pierożki do przygotowania, mogą być na przekąskę czy nawet na obiad. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, jajkiem i olejem. Do mąki dodajemy masło i sól, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto dolewając w razie potrzeby ciepłe mleko, ja wlałam pół szklanki. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosło.

2. Nadzienie: Grzyby oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy grzyby i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu ( grzyby puszczą trochę wody ), na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Nadzienie studzimy.

3. Formowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy krążki o średnicy około 9 cm, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując pierogi. Pierogi układamy na blasze posmarowanej masłem, układając należy zachować odstępy ponieważ trochę urosną.

4. Pieczenie: Pierożki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.

5. Podajemy i smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 13.10.2017 06:35
Dziękuję:)
Babeczka35 13.10.2017 06:35
O jak miło:) Dziękuję :)
Babeczka35 13.10.2017 06:34
Zapraszam :)
gusia1000 30.09.2017 00:51
Pyszne są.
jejkuchnia 27.09.2017 19:15
I jeden z Twoich deserków również!
jejkuchnia 27.09.2017 19:14
Chętnie bym wpadła na taką przekąskę. :)
Babeczka35 27.09.2017 14:29
Są pyszne:) Polecam spróbować:)
Bożena Matuszczyk 27.09.2017 08:28
Na pewno smaczne takie pierożki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak