Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knysze drożdżowe z kapustą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 20 dag
jajko 2 szt.
drożdże świeże 2 dag
śmietana 2 łyżki
masło 2 łyżki/stopione i ostudzone
sól do smaku
cukier do smaku
tłuszcz do formy
mąka do formy
mak do posypki

Składniki na nadzienie

kapusta kiszona 50 dag
cebula biała 1 szt.
olej 2 łyżki
jajko ugotowane na twardo 3 szt
sól do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Knysze drożdżowe z kapustą

Wykonanie nadzienia:
Kapustę ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i pieprzu ziołowego do smaku. Następnie dobrze odcisnąć i posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, wymieszać z kapustą i dusić przez 10 minut na wolnym ogniu stale mieszając. Jajka obrać, drobno posiekać wymieszać z kapustą i doprawić w razie potrzeby.
Wykonanie ciasta:
Drożdże utrzeć z ciepłym mlekiem, odrobiną cukru, mąki i odłożyć w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie połączyć z pozostałą mąką, masłem, jajkami, śmietaną i solą do smaku. Wyrobić dokładnie ciasto i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, formować wałki, dzielić na porcje i spłaszczając na dłoni, nakładać nadzienie, zlepiać i formować pierożki. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Raz jeszcze odstawić do podrośnięcia, po czym posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem. Piec w temperaturze 180 stopni około 30-35 minut na złoty kolor. Podawać z czystym barszczykiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 27.09.2017 19:16
Lubię takie przekąski.
w mojej kuchni 26.09.2017 23:01
lubię do barszczu takie bułki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak