Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka warstwowa z kurczakiem, makaronem i warzywami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

Makaron kolanka 250 g
filet z kurczaka 400 g
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Mieszanka: warzywna (marchew, brokuł, kalafior) 300 g
ser żółty 250 g

Sos

masło 1,5 łyżki
mąka pszenna 1,5 łyżki
mleko 1,5 szklanki
serek topiony śmietankowy duży 100 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
masło do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka warstwowa z kurczakiem, makaronem i warzywami

Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Warzywa gotujemy kilka minut z osolonej wodzie (tak aby zmiękły). Odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, połowę kurczaka oraz 1/3 sera. Następnie rozkładamy warzywa, ponownie obsypujemy serem. Na warzywach rozkładamy resztę makaronu, kurczaka i sera.

Sos: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania jasnej zasmażki. Wlewamy mleko i cały czas mieszamy aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Dodajemy kawałki serka topionego, czekamy aż się rozpuści i połączy z sosem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotowym sosem zalewamy zapiekankę. Dodatkowo możemy ją ponakłuwać, aby sos wlał się do środka. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w temperaturze 200*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 27.09.2017 19:22
Super! Porywam przepis. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak