Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLUSKI KŁADZIONE

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 szt.
mąka około 3/4 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
woda 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: KLUSKI KŁADZIONE

Do miski lub głębokiego talerza wbijam jajko, dodaję wodę i sól, dokładnie mieszam widelcem. Następnie stopniowo dodaję mąkę i roztrzepuję widelcem tak, aby nie było grudek.
W garnku zagotowuję wodę (osobiście jej nie solę, ponieważ kluski są dla mnie wystarczająco słone, ale to już zależy od Waszego indywidualnego smaku).
W kubku przygotowuję zimną wodę, zanurzam w niej łyżeczkę, nabieram ciasto i wrzucam do gorącej wody - tak do momentu wykorzystania całego ciasta - jego ilość na łyżeczce zależy od tego, jak duże kluski chcecie otrzymać ;) Wodę delikatnie mieszam i gotuję około 2 minuty od momentu jej ponownego zagotowania. Wyjmuję kluski łyżką cedzakową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak