Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z maślaków

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 500 g (maślaki)
cebula 1 szt
marchew 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek
mąka 1 łyżka
mleko 50 ml
masło 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
kasza jęczmienna 100 g
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z maślaków

Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski.
Marchew i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w piórka.
Masło roztapiamy, wrzucamy warzywa i grzyby do garnka, lekko oprószamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 30, zalewamy 1 l wrzącej wody.
Mąkę rozrabiamy z mlekiem, dodajemy do całości, wrzucamy kaszę, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kwadrans (co jakiś czas mieszamy).
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy liść lubczyku.
Śmietanę hartujemy z niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy i dokładnie łączymy z zupą.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 24.09.2017 16:38
Mniam, grzyby!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak