Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grzybki po kaszubsku...

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zalewa

woda 3/4 szklanki
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyzki
chili 1 łyżeczka
cukier 5 łyżek
ocet 6 łyżek
pasta pomidorowa 5 łyżek
sól

składnik główny

ugowane grzyby 1 durszlak
olej 3/4 szklanki
cebula 1/2 kilogram
czosnek 2-3 ząbki

Porada

Jeśli ktoś chce, może dla pewności pasteryzować około 20 minut, ale nie jest to konieczne.

Przepis i sposób przygotowania na: grzybki po kaszubsku...

Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki, wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, nieco posolić, zagotować. Gotować ok. 5-10 minut i odcedzić.

Do rondla wlać trochę oleju i podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka, pod koniec dodając posiekany czosnek. Wlać resztę oleju i dodać grzybki. Zmniejszyć ogień.

W tym czasie zrobić zalewę. Do rondla wlać wodę i dodać pozostałe składniki zalewy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

Do grzybów dodać gotującą się zalewę. Wymieszać, chwilkę podgotować i natychmiast przekładać do słoików. Mocno zakręcić. Słoiki położyć na desce do góry nogami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 05.10.2018 07:00
:)))
Jagódka17
Jagódka17 26.09.2017 16:45
To musi być pyszne
jejkuchnia 26.09.2017 06:54
Z grzybami muszą być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak