Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt o wymiarach 26 x 34 cm

jajko 3 sztuki
cukier 50 gramów
mąka pszenna 35 gramów
mąka ziemniaczana 25 gramów
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Dodatkowo:

galaretka cytrynowa 1 sztuka
jabłka 4 sztuki
cukier

Ponadto:

masło
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z jabłkami i galaretką

Przygotować biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku. Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Blachę (o wymiarach 26 x 34 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę biszkoptową. Piec około 8 minut w temperaturze 190 stopni.

Ściereczkę kuchenną (lnianą) oprószyć cukrem pudrem (lub cukrem waniliowym). Położyć na nią upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Następnie szybko zwinąć razem z ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego boku) i odłożyć do wystudzenia. (Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony mógłby popękać.)

Przygotować nadzienie:
Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach; ja często mieszam) i przełożyć na patelnię lub małego garnka.
Dodać cukier*, przemieszać i poddusić kilka minut - aż zmiękną. Następnie wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Ciasto delikatnie rozwinąć, wyłożyć na nie ciepłe jabłka i zwinąć z taki sam sposób jak było zwinięte z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego boku.  Całość owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.

Roladę podawać obsypaną pudrem lub udekorować dowolną polewą.

 

*ilość cukru uzależniona od słodkości jabłek. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.09.2017 00:41
Zawsze jest dobra.
Diana Rusiłowicz 25.09.2017 21:13
Dziękuję i polecam.
jejkuchnia 24.09.2017 16:42
Ona jest przepiękna Diana! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak