Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś pieczona

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś ok. 3 kg 1 sztuka
jabłka 1,5 kg
majeranek 2 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
szałwia 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
wódka 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś pieczona

Oczyszczoną i umytą gęś osuszyć. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z ziołowymi przyprawami. Przygotowaną mieszanką natrzeć gęś z zewnątrz i wewnątrz i tak pozostawić na godzinę. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki wykrawając gniazda nasienne. Przygotowanymi jabłkami napełnić gęś, zaszyć. Przygotowaną w ten sposób gęś ułożyć w brytfannie, podlać kilkoma łyżkami wody, wstawić do nagrzanego piekarnika, zarumienić. Gdy gęś będzie równomiernie zrumieniona, podlać wódką. Przykryć brytfannę pokrywą, zmniejszyć temperaturę i piec do miękkości (do 3 godzin). Upieczoną gęś pokroić na porcje. Ułożyć na półmisku obkładając jabłkami, ozdobić natką pietruszki. Podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 16.03.2011 18:32
oj zjadłoby się
RenataZ-et 25.09.2010 23:31
Na pewno ciekawie smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak