Gęś pieczona

Gęś pieczona

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś ok. 3 kg

    1 sztuka
  • jabłka

    1,5 kg
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • czonek

    3 ząbki
  • szałwia

    1 łyżka
  • sól, pieprz

    do smaku
  • wódka

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczoną i umytą gęś osuszyć. Czosnek posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z ziołowymi przyprawami. Przygotowaną mieszanką natrzeć gęś z zewnątrz i wewnątrz i tak pozostawić na godzinę. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki wykrawając gniazda nasienne. Przygotowanymi jabłkami napełnić gęś, zaszyć. Przygotowaną w ten sposób gęś ułożyć w brytfannie, podlać kilkoma łyżkami wody, wstawić do nagrzanego piekarnika, zarumienić. Gdy gęś będzie równomiernie zrumieniona, podlać wódką. Przykryć brytfannę pokrywą, zmniejszyć temperaturę i piec do miękkości (do 3 godzin). Upieczoną gęś pokroić na porcje. Ułożyć na półmisku obkładając jabłkami, ozdobić natką pietruszki. Podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mirosława4

16.03.2011 18:32
oj zjadłoby się

RenataZ-et

25.09.2010 23:31
Na pewno ciekawie smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat