Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk w mleku kokosowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 60 dag
mleko kokosowe 400 ml
curry łyżeczka
sos sojowy 2 łyżki
ząbki czosnku 3 szt
imbir 2 cm kawałek
bulion drobiowy 1/2 szkl
sok z limonki 1 łyżeczka
oliwa 2 łyzki
sól i pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku lub chilli
bazylia świeża 4 listki

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w mleku kokosowym

Fileta z indyka myjemy i kroimy w dużą kostkę. Bulion mieszamy z curry, sosem sojowym, sokiem z limonki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Powstałą marynatą zalewamy indyka i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wraz z marynatą podsmażamy na oliwie około 10- 15 minut. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i dusimy aż mięso zmięknie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką lub chilli. Na samym końcu dodajemy posiekane listki bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak