Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa grzybowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół 2000
grzyby 500
masło
cebula biała
śmietana 125
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: zupa grzybowa

Opłukane i oczyszczone grzyby zalewamy częścią zimnego wywaru i moczymy około 2 godzin, następnie gotujemy aż do miękkości(20-30 minut). Ugotowane grzyby wyjmujemy, kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle, dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę i też podsmażamy. Całość oprószamy mąką i lekko zrumieniamy. Dodajemy wywar również ten, w którym moczyły się grzyby. Gotujemy na małym ogniu i około 15 minut, często mieszając. Przed podaniem zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy z kluseczkami - najlepiej łazankami i ewentualnie posypujemy koperkiem. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak