Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wywar

  • skrzydełka kurczaka

    4
  • woda

    2 litry
  • marchew

    1
  • seler

    1/2 mały
  • korzeń pietruszki

    1
  • por

    1/3

Pozostałe składniki

  • szczaw siekany Smak

    1 słoik
  • śmietana słodka

    4 łyżki
  • cukier

    szczypta
  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • jajka

    4
  • koperek świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu. Po chwili na wierzchu pojawią się szumowiny, usuwamy je przy pomocy sitka. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.
W wywaru wyjmujemy mięso i warzywa. Przy pomocy blendera miksujemy szczaw, dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Zupę przelewamy przez sito, aby pozbyć się włókien ze szczawiu. Do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę szczawiową podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo, posypaną świeżo posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki i podsmażonymi na odrobinie oliwy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

22.09.2017 07:37
Pycha, jedna z moich ulubionych zupek. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat