Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebule faszerowane

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 4 szt duże
pieczarki 15 dag
boczek wędzony 5 dag
kukurydza w puszce 1/2 puszki
sól i pieprz do smaku
ząbki czosnku 2 szt
olej 2 łyzki
ser żółty 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Cebule faszerowane

Cebulę obrać i ugotować w całości w osolonej wodzie około 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać obrane ze skórki ząbki czosnku. Cebulę ostrożnie wyjąć z wody i odstawić do ostudzenia. Z zimnej cebuli obciąć wierzch z ogonkiem i wydrążyć je pozostawiając ścianki o grubości dwóch warstw.Pieczarki umyć, pokroić w plasterki,boczek w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju do miękkości. Do pieczarek dodać drobno posiekany wydrążony miąższ z cebuli oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Całość doprawić solą, pieprzem i odstawić do przestudzenia. Cebule napełnić farszem, posypać startym żółtym serem i przykryć odciętymi wierzchami. Cebule włożyć do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego i piec 20-25 min w temperaturze 200 °C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 22.09.2017 07:40
Hm, ciekawe jak smakują...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak