Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosyjska zupa Szczi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 300-350 g
rosół 1-1,5 l
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebula 2 sztuki
masło 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 90 g
sól i pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
śmietana
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
ziele angielskie

Przepis i sposób przygotowania na: Rosyjska zupa Szczi

Kapustę opłukać, odcisnąć i pokroić .
W garnku rozpuścić 3 łyżki masła, dodać kapustę i chwilę razem smażyć.
Następnie podlać szklanką rosołu i przykryć. Dusić około 5 minut.
Po tym czasie zmniejszyć płomień, dolać litr bulionu, dodać liść laurowy, ziele, kilka ziaren zgniecionego pieprzu i gotować ok. 35 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pozostałe warzywa pokroić w kostkę i smażyć na łyżce masła.
Teraz dodać do nich przecier i smażyć razem chwilę.
Podlać odrobiną zupy i całość dodać do garnka z kapustą.
Jeśli jest taka potrzeba, uzupełnić rosołem (jeśli zupa jest za gęsta).
Gotować kolejne 15-20 minut( lubię, gdy warzywa są takie twardsze). Na koniec doprawić ewentualnie pieprzem i solą.
Zupę przelać na talerz, dać kleks śmietany i posypać posiekaną pietruszką.
Ja podałam w towarzystwie chleba.
SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia Pichci 23.09.2017 16:06
Dziękuję i polecam jest bardzo smaczna
Kasia Pichci 23.09.2017 16:05
Dziękuję i polecam
jejkuchnia 22.09.2017 07:37
Ale piękna!
bietka 21.09.2017 09:34
smaczna i sycąca zupka : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak