Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 465 g
masło 250 g
jajko 1 szt
miód płynny 3 łyżki
drożdże świeże 28 g
jogurt naturalny 3 łyżki

Nadzienie

jabłka 4 szt
cukier brązowy 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Na wierzch

żółtko jajek 1 szt
mleko 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

Kroki postępowania

1
Obrane i pokrojone jabłka rozgotować z dodatkiem cukru, można dodać łyżkę wody (ja pominęłam, bo miałam bardzo soczyste owoce).
Krok 1 - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem foto
2
Na blat wysypać mąkę, zrobić dołek i skruszyć tam drożdże, dodać miód i odczekać kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć i odstawić do lodówki na ok. 60 min.
Krok 2 - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem foto
3
W tym czasie owoce ostudzić i połączyć z bułką tarta.
Krok 3 - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem foto
4
Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować, wykrawać trójkąty i na każdy koniec kłaść łyżeczkę nadzienia, zwinąć.
Krok 4 - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem foto
5
Przełożyć na blachę i pozostawić do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Krok 5 - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem foto
6
Piec w temp. 175 stopni przez ok. 15-20 min.
Krok 6 - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem foto
7
Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Krok 7 - Rogaliki drożdżowe z jabłkiem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 22.09.2017 07:42
Ale śliczne...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak