Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z jabłkami

4.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 230 g
masło 150 g
czekolada gorzka 70 g

Masa jabłkowa

jabłka 1000 g
cukier brązowy 4 łyżki
woda 2-3 łyżki
galaretka pomarańczowa 1 szt
wrzątek 100 ml

Masa serowa

ser biały 550 g
cukier puder 2 łyżki
śmietana 30% 200 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
wrzątek 50 ml
serek homogenizowany waniliowy 140 g

Do ozdoby

jabłko 1 szt
mięta

Porada

Ser biały naturalny z wiaderka.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z jabłkami

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić i rozgotować z dodatkiem wody i brązowego cukru. W tym czasie ciastka zmiksować i połączyć ze stopionymi masłem i czekoladą, wyłożyć nimi dno tortownicy ( tą wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Schować do lodówki.
Krok 1 - Sernik na zimno z jabłkami foto
2
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i połączyć z gorącymi jabłkami, ostudzić.
Krok 2 - Sernik na zimno z jabłkami foto
3
Masę jabłkową przelać na dno z ciastek i schować do lodówki.
Krok 3 - Sernik na zimno z jabłkami foto
4
Sery połączyć z cukrem i śmietanką .Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku, zahartować masą serową i połączyć.
Krok 4 - Sernik na zimno z jabłkami foto
5
Przelać na stężoną masę jabłkową i wyrównać wierzch.
Krok 5 - Sernik na zimno z jabłkami foto
6
Rozłożyć plasterki jabłka i listki świeżej mięty. Ciasto przykryć folią i na noc schować do lodówki.
Krok 6 - Sernik na zimno z jabłkami foto
7
Na drugi dzień ciasto jest idealne do kawki :)
SMACZNEGO!
Krok 7 - Sernik na zimno z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 22.09.2017 07:43
Bardzo ładny. :)
bietka 20.09.2017 11:52
z chęcią zjadłabym kawałeczek : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak