Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z kurczaka w sosie grzybowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z kurczaka podwójny 1 szt.
ser żółty 4 plasterki
szynka 4 plasterki
cukinia 1/3 szt
papryka czerwona 1/3 szt
sól i pieprz do smaku
przyprawa do gyrosa do smaku

Składniki na sos

grzyby leśne 20 dag
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
sól i pieprz do smaku
żółtko jajek 1 szt
mąka pszenna 1 łyżka- płaska

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z kurczaka w sosie grzybowym

Wykonanie:
Fileta dokładnie opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym i przekroić wzdłuż. Następnie posypać solą i pieprz do smaku, po chwili delikatnie rozbić. Paprykę, cukinię obrać i pokroić w słupki. Na każdym kawałku kurczaka układać kolejno: plaster szynki, plaster sera, cukinię i paprykę, lekko posolić, zwinąć w roladkę i spiąć patyczkiem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, włożyć przygotowane roladki, posypać przyprawą do gyrosa. Piec w temperaturze 190 stopni około 50-60 minut. Gdy mięso się zarumieni podlać jedną szklanką wody.
Przygotowanie sosu:
Grzyby oczyścić, dosyć drobno pokroić, zalać wodą, przyprawić do smaku i ugotować do miękkości. Śmietanę rozbełtać z mąką i żółtkiem, dodać do grzybów i chwilę podgotować. Ja do sosów dodaje żółtko jaja bo wtedy sos jest bardziej delikatny i gładki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 19.09.2017 10:32
Rewelacyjny obiad. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak