smażony ryż jaśminowy z grzybami mun

smażony ryż jaśminowy z grzybami mun

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż jaśminowy

    100 gram
  • por

    1/2 sztuki
  • grzyby mun

    1 garść
  • kapusta biała

    150 gram
  • cebula

    1 sztuki
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sezam

    1 łyżeczka
  • pestki dyni

    1 łyżeczka
  • ocet ryżowy

    2 łyżki
  • sos sojowy

    5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy uważając aby go nie rozgotować , może być al dente. Grzyby zalewamy wodą i moczymy. Po około 30 minutach odcedzamy i kroimy w paski. Pora kroimy w pióra. Kapustę siekamy.

Na 2-3 łyżkach oliwy podsmażamy posiekany czosnek oraz imbir. Kiedy się zarumienią odcedzamy na sicie, ale nie wylewamy oliwy. Na tej oliwie podsmażamy grzyby, kapustę i pora, a kiedy będą miękkie dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy, dodajemy odrobinę brązowego cukru , ocet ryżowy, oraz wyciągnięte wcześniej z oliwy czosnek i imbir. Ponownie mieszamy. Na koniec doprawiamy sosem sojowym i posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i sezamem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wiktoria29

18.09.2017 13:22
dzięki :) ja uwielbiam takie azjatyckie dania, mam nadzieję,że mężowi posmakuje, polecam

jejkuchnia

17.09.2017 21:37
Pięknie wygląda! Mój mąż bardzo lubi ryż, więc zapisałam sobie przepis, może kiedyś mu zrobię. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat