Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z jesiennymi owocami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 50 dag
cukier 10 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 25 dag
żółtko jajek 5 sztuk

pianka

białko 5 sztuk
cukier 1/2 szklanki
budyń śmietankowy 2 sztuki

Dodatkowo

śliwki węgierki 30 dag
brzoskwinie 2 sztuki
borówki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z jesiennymi owocami

Kroki postępowania

1
Margarynę siekamy z cukrem, dodajemy żółtka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szybko zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na pół i jedną cześć ciasta wkładamy do zamrażalnika, a drugą chłodzimy w lodówce.
Formę do ciasta 33 cm na 22 cm i wykładamy na dnie schłodzone ciasto, posypujemy je łyżką bułki tartej i układamy owoce pokrojone w mniejsze kawałki, posypujemy borówką.
Krok 1 - Kruche ciasto z jesiennymi owocami  foto
2
Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z proszkiem budyniowym i rozłożyć całą piankę na owocach
Krok 2 - Kruche ciasto z jesiennymi owocami  foto
3
następnie na pianę zetrzeć ciasto z zamrażalnika.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na około 50 minut.
Krok 3 - Kruche ciasto z jesiennymi owocami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 19.09.2017 13:35
Kto takich nie lubi :) koniecznie z sezonowymi owocami.
jejkuchnia 17.09.2017 21:38
Ja też takie lubię, mniam!
Konczi 17.09.2017 13:39
Bardzo takie lubię, pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak