Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej z czosnkiem

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tak przyrządzony kurczak jest po prostu rewelacyjny i kusi zapieczoną skórką z czosnkowym aromatem. Mięso jest soczyste, miękkie i posiada lekko słodkawą nutę.

Składniki:

Lista składników:

udka z kurczaka 1,2 kilograma
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Marynata:

miód 2 łyżki
ketchup pikantny 2 łyżki
olej 1 łyżka

Dodatkowo:

czosnek 3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej z czosnkiem

Kroki postępowania

1

Kurczaka umyć i po osuszeniu natrzeć przyprawami.

Krok 1 - Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej z czosnkiem foto
2

Olej, wymieszać z ketchupem oraz miodem i następnie powstałą marynatą dokładnie pokryć mięso.

Krok 2 - Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej z czosnkiem foto
3
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 3 - Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej z czosnkiem foto
4

Piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku do miękkości - w 180 stopniach.

5-10 minut przed końcem pieczenia mięso odkryć i na każdym kawałku ułożyć 1-2 plasterki czosnku.

Krok 4 - Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej z czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.09.2017 00:40
Pyszne mięso.
Diana Rusiłowicz 25.09.2017 21:12
Dziękuję i polecam.
jejkuchnia 17.09.2017 07:18
Pysznie wygląda, uwielbiam kurczaka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak