Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuchy z jabłkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 480 g
jajko 1 szt
drożdże świeże 30 g
mleko ciepłe 300-320 ml
cukier 1 łyżeczka
cukier puder 1,5 łyżki
sól 1 szczypta
jabłka 3 szt

dodatkowo

olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuchy z jabłkami

Kroki postępowania

1
Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sól, cukier puder i wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz pokrojone jabłka. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Krok 1 - Drożdżowe racuchy z jabłkami  foto
2
Na rozgrzany tłuszcz nakładamy niewielkie porcje ciasta z jabłkami, smażymy na małym ogniu (można pod przykryciem) na rumiano z dwóch stron.
Krok 2 - Drożdżowe racuchy z jabłkami  foto
3
Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Krok 3 - Drożdżowe racuchy z jabłkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 17.09.2017 13:38
Dziękuję :))
Konczi 17.09.2017 13:38
Dziękuję, są bardzo smaczne :) Polecam :)
iziona 17.09.2017 10:50
Pięknie wyglądają :)
jejkuchnia 17.09.2017 07:18
Rewelacyjnie wyglądają. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak