Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia z szalotkami w zalewie octowej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 2 kg
szalotka 600 g
ocet 10 % 400 ml
ząbki czosnku 4 szt
koper 1 kwiatostan
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
rozmaryn świeży 3 gałązki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 3 łyżki (ziarna)
sól 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia z szalotkami w zalewie octowej

Szalotki obrałem z łusek. Czosnek obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki. Ocet rozcieńczyłem 2 l wody, dodałem sól, ziarenka pieprzu i listki laurowe, wrzuciłem szalotki i czosnek, zagotowałem.

Cukinię oczyściłem, umyłem, pokroiłem w dużą kostkę. Umyłem zioła. Oberwałem igiełki rozmarynu i kwiatuszki kopru. Przygotowane składniki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików. Wlałem tyle gorącej zalewy, aby sięgała 2 cm poniżej brzegu słoika.
Słoiki szczelnie zamknąłem. Na blachę wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na niej słoiki, tak aby się nie dotykały. Blachę wstawiłem do średnio nagrzanego piekarnika, pasteryzowałem dwie i pół godziny w temperaturze 150 stopni C. W trakcie pasteryzowania uzupełniałem wodę, która szybko wyparowuje z blachy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak