Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z sosem grzybowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos;

grzyby leśne 300 g,
cebula 1 szt,
masło klarowane 3 łyżki,
oliwa 1 łyżka,
bulion około 2 szkl,
śmietana 18 proc 200 ml,
sól i pieprz do smaku,

dodatkowo;

ryż ugotowany

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z sosem grzybowym

Ryż ugotować według opisu na opakowaniu.

Sos grzybowy;

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać. Duże grzyby pokroić na kawałki to znaczy kapelusze w plastry a nóżki na połówki po długości lub w kostkę. Małe grzybki natomiast zostawić w całości.

Na głębszej patelni rozgrzać masło klarowne z łyżką oliwy, dodać obraną drobno pokrojoną cebulę.

Smażyć na małym ogniu aż cebula zrobi sie szklista. Do podsmażonej cebuli dodać przygotowane grzyby, lekko posolić. Smażyć cały czas mieszając przez około 5 -7 minut. Następnie dodać wcześniej przygotowany bulion i dusić grzyby do miękkości.

Śmietanę połączyć z 1/4 szklanką gorącego sosu grzybowego w celu zahartowania.
Dodać do sosu mieszając.
Całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje.

W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.09.2017 00:28
Też tak gotuję.
Bożena Matuszczyk 17.09.2017 00:05
Można i z makaronem.;)
jejkuchnia 16.09.2017 06:53
Bardzo lubię grzyby, tylko osobiście wolałabym taki sosik z makaronem. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak