Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowa kremówka

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 30 dag
margaryna 25 dag
smalec 1 łyżka
śmietana gęsta 4 łyżki

krem bananowy

nektar bananowy 1 l
miód 2 łyżki
budyń śmietankowy 3 sztuki

krem śmietankowy

śmietana 30% 600 ml
serek mascarpone 25 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki

dodatkowo

banan 4 sztuki
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowa kremówka

Zagnieść z podanych składników ciasto, następnie schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki do ciasta ( 33 cm na 22 cm) . Upiec osobno dwa placki w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru ja piekłam na papierze do pieczenia.
W trakcie pieczenia na cieście robią się bąble więc dół z bąblami musi potem pójść w stronę dna blaszki, a na górze bąble idą w stronę kremu.
Krem bananowy:
Odlać jedną szklankę nektaru i wymieszać w niej proszek budyniowy, resztę nektaru zagotować z miodem i na gotujący się wlać rozmieszany proszek budyniowy, mieszając zagotować.
Krem śmietankowy:
Mascarpone rozetrzeć z cukrem pudrem, żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno i połączyć z żelatyną, następnie dodać do serka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Banany obrać i pokroić w grube plastry, wymieszać z sokiem cytrynowym.

Jeden spód ciasta ułożyć ponownie w blaszce wylać na nim cały jeszcze ciepły krem bananowy, ułożyć pokrojone banany i odstawić do wystudzenia, kiedy warstwa budyniowa jest zimna przykryć ją całym kremem maślanym i ułożyć na wierzchu drugi spód z ciasta kruchego, lekko docisnąć i odstawić do zastygnięcia, najlepiej całą noc.
Przed podaniem posypać sporą warstwą cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 16.09.2017 06:54
Ale fajne ciacho. :)
Bożena Matuszczyk 15.09.2017 23:37
Ale bym schrupała taką kremówkę bananową;)Pychotka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak