Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik na kwaśnym mleku

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zsiadłe mleko 2 szkl.
masło 130 g
cukier kryształ 1,5 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
mąka pszenna typ 650 3 szkl.
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat do smaku
kakao 2 łyżki

Porada

Bardzo łatwy i niezmiernie szybki w przygotowaniu piernik bez dodatku jajek.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik na kwaśnym mleku

Wszystkie suche składniki wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić i połączyć z kwaśnym mlekiem. Mokrą mieszankę wlać do miski z suchymi składnikami i wymieszać tylko do połączenia. Ciasta nie powinno się zbyt długo wyrabiać, aby nie było zbyt rzadkie i ciężkie.

Wcześniej nagrzać piekarnik do temp. 170*C. Foremkę natłuścić i posypać bułką tartą lub zmielonymi orzechami - wypełnić ciastem. Piec ok. 40 minut do suchego patyczka. Wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak