Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z musem śliwkowo-jabłkowym
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy olej, a następnie przesiewamy mąki i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do formy 24 cm i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy
mus śliwkowo-jabłkowy:
Jabłka obieramy i kroimy, a następnie polewamy je sokiem z cytryn,y aby nie ciemniały i mieszamy.
Śliwki bez pestek wrzucamy do rondla z 1/2 szkl wody, aby się nie przypaliły i dusimy. Kiedy zaczną robić się miękkie dodajemy jabłka, cukry i cynamon.
Całość po podgotowaniu miksujemy blenderem na mus.
Do gorącego musu dodajemy galaretkę z żelatyną (sypką) i mieszamy. Mus studzimy, a kiedy zacznie tężeć wylewamy na biszkopt.
Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
masa śmietankowa:
Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do smaku, a potem łączymy z tężejącą galaretką, wylewamy na mus śliwkowy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
wierzch:
Na wierzch zastygniętej masy śmietankowej wylewamy przestudzoną
galaretkę i także chłodzimy.