Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z jabłkiem i brzoskwinią Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2,5 szk typ 500
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 3 łyżki
masło 250 g zimne
żółtko jajek 5 szt

pianka

białko 5 szt
budyń waniliowy 2 op
cukier 3/4 szk
cukier waniliowy 1 łyżka domowego
olej rzepakowy 1/2 szk

Dodatkowo

jabłko 1 szt duże
brzoskwinia 1 szt duża
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z jabłkiem i brzoskwinią Zewy


Do misy robota z nożami do siekania wrzucić składniki ciasta i mieszaćaż zrobi się jedna kula.
Wyjąć ciasto, podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ) i osobno zawinąć w folię spożywczą.
Włożyć do zanrażarki na godzinę.
Potem większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach do blaszki o wymiarach 29 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a potem wystudzić.

Białka ubić z obydwoma cukrami dodając po jednej łyżce cukru.
Następnie dodać budynie ( proszek ), wymieszać i wlać olej.
Wszystko zmiksować i wyłożyć pianę na podpieczonym cieście.
Na pianie rozłożyć pokrojoną na cząstki brzoskwinię i jabłko.
Na koniec zetrzeć na wierzchu pozostałą część ciasta.
Piec jeszcze przez 35 minut w 180 stopniach.

Upieczone i lekko przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Ciacho podać z filiżanką kawy lub herbaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AsiaaK 13.09.2017 22:45
siwetne polaczenie smakowe ;)
w mojej kuchni 13.09.2017 18:10
bogato i smacznie nadziane ciasto
jejkuchnia 13.09.2017 13:59
Rewelacyjne. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak