Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka sypana

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
kasza manna 1 szklanki
masło 150 gram
jabłka 6 sztuki
cynamon 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka sypana

Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie zasypujemy je cukrem waniliowym oraz cynamonem. Mieszamy, aby wszystkie plasterki pokryły się cynamonem.
Mąkę,cukier i kaszę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszankę dzielimy na 3 równe części (najlepiej zważyć całość i podzielić równo).
Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy pierwszą część mieszanki, wyrównujemy i przykrywamy połową jabłek. Jabłka posypujemy drugą częścią mieszanki mącznej, a potem ponownie układamy warstwę jabłek.
Wierzch posypujemy pozostała trzecią częścią mieszanki mącznej.
Na wierzchu układamy równo plasterki zimnego masła.
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 55-60 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 13.09.2017 07:03
Pyszne ciasto. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak