Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GIARDINIERE - włoska marynata warzywna

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Papryka słodka mielona Prymat kolorowa 4 duże
cebula 2-3 średnie
kalafior różyczki 2 szkl.
cukinia młoda mała
marchew młoda 2 średnie
papryczka chili do smaku
seler naciowy 2-3 duże łodygi
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/3 szkl.
ocet spirytusowy 5% 1 szkl.
olej roślinny 1 szkl.
oliwki czarne (lub zielone) do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
czosnek ząbki 2-3 średnie
zioła ulubione do smaku

Porada

GIARDINIERE, to po włosku OGRODNIK - i chyba wiadomo skąd pochodzi nazwa ;) W marynacie jest to, co urosło w ogrodzie :)

Przepis i sposób przygotowania na: GIARDINIERE - włoska marynata warzywna

Kroki postępowania

1
Pokroić kolorową paprykę w drobną kosteczkę wielkości maksymalnie 1x1 cm.
Krok 1 - GIARDINIERE - włoska marynata warzywna foto
2
Cebulę pokroić w kostkę i dodać do papryki.
Młodą marchew pokroić wzdłuż na paski, a następnie w niezbyt grube plasterki.
Łodygi selera naciowego obrać z włókien i pokroić w kosteczkę. Cukinię umyć, odciąć oba końce i pokroić razem ze skóką.
Cząstki warzyw powinny być zbliżone wielkością.
Krok 2 - GIARDINIERE - włoska marynata warzywna foto
3
Dodać drobniutko posiekaną świeżą papryczkę chili (można razem z pesteczkami wycinając jedynie wewnętrzne miękkie przegrody.
Krok 3 - GIARDINIERE - włoska marynata warzywna foto
4
Kalafiora podzielić na różyczki, odciąć możliwie jak najwięcej łodygi, a sam kwiat pokroić dość drobno.
Krok 4 - GIARDINIERE - włoska marynata warzywna foto
5
Warzywa połączyć i zasypać solą - dokłądnie wymieszać i zalać taką ilością zimnej wody, aby tylko zrównała się z poziomem warzyw lub nakryła je na 1 cm. Zasolone warzywa puszczą sosatkową porcję płynu.
Krok 5 - GIARDINIERE - włoska marynata warzywna foto
6
Wstawić naczynie do lodówki na dobę. Zasolone warzywa odcedzić na sitku i przepłukać pod bieżącą zimną wodą. Odsączyć.
Krok 6 - GIARDINIERE - włoska marynata warzywna foto
7
Dodać pokrojone oliwki, posiekany czosnek, zioła oraz pieprz.
Krok 7 - GIARDINIERE - włoska marynata warzywna foto
8
Zagotować olej i ocet. Zalać warzywa ciano ułożone w słoikach. Zakręcić i przechowywać w lodówce.
Krok 8 - GIARDINIERE - włoska marynata warzywna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.09.2017 11:54
I smaczna :) A do tego prosta i nie wymaga pasteryzacji - choć oczywiście można słoiczki zagotować dla trwałości i pewności.
jejkuchnia 13.09.2017 07:07
Bardzo fajna. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak