Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na mleku w proszku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 500 g
otręby żytnie 50 g
mleko w proszku 50 g
drożdże świeże 20 g
woda ciepła 450 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
miód 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na mleku w proszku

Kroki postępowania

1
Drożdże połączyć z miodem.
Krok 1 - Chleb na mleku w proszku foto
2
Mleko w proszku połączyć z wodą.
Krok 2 - Chleb na mleku w proszku foto
3
Następnie przelać trochę mleka do drożdży i dodać tyle mąki, by zaczyn był odpowiednio "luźny". Odstawić na kilka minut.
Krok 3 - Chleb na mleku w proszku foto
4
Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przenieść w ciepłe miejsce i pozostawić przykryte do momentu, aż ciasto podwoi objętość.
Krok 4 - Chleb na mleku w proszku foto
5
Potem uformować bochenek, ponacinać i pozostawić do napuszenia. wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Krok 5 - Chleb na mleku w proszku foto
6
Piec w temp. ok. 200 stopni przez 40 min.
SMACZNEGO!
Krok 6 - Chleb na mleku w proszku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak