Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z pieczonymi buraczkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar mięsny mieszany 2 litry
ziemniaki ugotowane puree
botwinka 2-3 młode pęczki
marchewka ugotowana z wywaru
buraki czerwone pieczone 400-500 g
Smalec wieprzowy
pieprz
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
czosnek do smaku
cukier kryształ do smaku
Kwas cytrynowy Prymat do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z pieczonymi buraczkami

Wywar przecedzić i podgrzać. Marchewkę pokroić w mniejsze kawałki. Pęczki młodej botwinki dokładnie umyć i pokroić w paski raem z łodyżkami - dodać do gorącego wywaru razem z marchewką. Doprawić uniwersalną przyprawą warzywną i gotować do miękkości botwinki. Pod koniec dodać utarte w średnie wióry buraki. Zupę doprawić kwaskiem cytrynowym, płynną przyprawą do zup, cukrem, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.

Ziemniaki puree podgrzać na patelni z dodatkiem domowego smalcu.
Na talerzach ułożyć dowolne porcje ziemniaków i zalać je gorącą zupą.
Można dodać po kleksie kwaśnej śmietany albo naturalnego jogurtu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.09.2017 09:20
My też ;) Mężuś na bazarku zobaczył w sobotę młodziutką botwinkę i musiał kupić trzy pęczki, bo o tej porze roku, to raczej się tak młodziutkiej już nie spotyka. Była ładniejsza, niż wiosną :)
jejkuchnia 11.09.2017 13:48
Uwielbiam! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak