Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienny kurczak

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pałki z kurczaka 10 szt
masło 100 g
boczek parzony 100 g
grzyby leśne 200 g
mąka 20 g
rosół drobiowy 500 ml
grzyby suszone 3 kapelusze
Cebulka perłowa marynowana Smak 10-15 szt
marchewka 2-3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
czosnek 1 główka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny kurczak

Pałki z kurczaka solimy. Pokrojony w kostkę boczek wrzucamy na rozgrzane masło (1/4 porcji), smażymy 2-3 min, dodajemy połowę mięsa, obsmażamy na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy masło (1/4 porcji), drugą część mięsa, również obsmażamy i przekładamy do naczynia.
Patelnię „opłukujemy” częścią rosołu, zlewamy do naczynia z mięsem.
Grzyby kroimy na większe części, smażymy na ¼ porcji masła, nie mieszamy, przekładamy do kurczaka.
Na patelnię wrzucamy ostatni kawałek masła, dodajemy mąkę, podsmażamy na złoto.
Cienkim strumieniem wlewamy bulion, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
Zalewamy tym kurczaka, dodajemy suszone grzyby, cebulki, marchewki skrojone na cienkie plasterki, liść laurowy, ziele angielskie, przekrojoną na pół (nie obraną) główkę czosnku, oprószamy solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne przykrywamy, dusimy 60 min w temperaturze 170°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 10.09.2017 09:12
Bardzo apetyczny. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak