Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanie w zalewie octowej

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

kanie 10 kapeluszy
jajko 4 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło
sól i pieprz

Zalewa

ocet 10 % 1 szklanka
woda 5 szklanek
Ziele angielskie całe Prymat 10 szt
Liść laurowy suszony Prymat 6 szt
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżki
cukier 6 czubatych łyżek
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kanie w zalewie octowej

Usmażyłem kanie - oczyszczone, panierowane w jajku i bułce tartej. Kapelusze grzybów pokroiłem przed panierowaniem na ćwiartki aby potem łatwiej wkładać je w słoje. Smażyłem tak żeby były bardzo mocno rumiane.

Obraną cebulę pokroiłem w dość grube plasterki, lekko zeszkliłem na patelni.
Ugotowałem zalewę - wszystkie składniki włożyłem do garnka, gotowałem ok. 15 minut.

Usmażone grzyby ułożyłem ciasno warstwami w słoikach przekładając cebulą i wlewając po trochu zalewy. Gdy słoik był prawie pełen dolałem jeszcze zalewy żeby grzyby były przykryte, mocno zakręciłem. Gorąca zalewa i smażone grzyby powodują, że słoiki nie muszą być pasteryzowane. Ale jeśli chcemy przechować słoiki to pasteryzujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak