Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SCHAB PO BAKOŃSKU

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

schab bez kości 4 plastry
cebula średnia
pieczarki 20 dag
boczek wędzony 10 dag
papryka czerwona średnia
pomidory krojone z puszki 1/2 opakowania
śmietana ml

Dodatkowo

Papryka słodka mielona Prymat łyżeczka
mąka ziemniaczana łyżeczka
olej łyżka
sól i pieprz pieprz świeżo mielony

Przepis i sposób przygotowania na: SCHAB PO BAKOŃSKU

Plastry schabu rozpłaszczam ręką, każdy przekrawam na pół. Oprószam solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron, dobrze wcieram w mięso.
Mięso podsmażam na oleju do momentu zarumienienia, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cebulę i boczek kroję w kostkę, pieczarki w plasterki. Paprykę dzielę na cząstki, następnie kroję w paski.
Podsmażam boczek i cebulę (jeśli boczek jest bardzo chudy, dodaję odrobinę oleju) - boczek ma się zarumienić, a cebula zeszklić.
Do warzyw dodaję pieczarki i smażę, aż woda wyparuje. Wówczas dodaję słodką papryką i dokładnie mieszam.
Następnie wkładam mięso i wlewam wodę (tylko tyle, aby schab był przykryty cienką warstwą). Duszę pod przykryciem na najmniejszym ogniu 20 minut.
Po tym czasie dodaję paprykę i pomidory, mieszam i duszę jeszcze kilka minut, aż papryka zmięknie.
Śmietanę mieszam z mąką i gorącym wywarem, wlewam do mięsa szybko mieszając, aby się nie zważyła. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak