Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z płatkami orkiszowymi i jabłkiem Zewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda letnia 500 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
drożdże suche 8 g
olej rzepakowy 1 łyżka
płatki orkiszowe 100 g
mąka pszenna 150 g typ 750
mąka pszenna 300 g typ 500
jabłko 1 szt

Porada

Chleb jest bardzo smaczny. Skórka jest chrupiąca a środek mięciutki i wilgotny. Polecam.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z płatkami orkiszowymi i jabłkiem Zewy

Do miski wlać wodę, dodać drożdże, sól, cukier i olej.
Wymieszać.
Wsypać mąki wymieszane z płatkami, starte na dużych oczkach jabłko i wymieszać ciasto.
Miskę zakryć folią spozywczą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia szybko zagnieść ciasto formując bochenek.
Oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia na czas grzania piekarnika.
Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne i nastawić temperaturę na 220 stopni.
Potem szybko umieścić w naczyniu bochenek, zakryć pokrywkę i piec 30 minut.
Następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 09.09.2017 14:28
Uwielbiam domowe chlebki :)
ZEWA 08.09.2017 17:34
Oj tak, byłam zaskoczona efektem.
jejkuchnia 08.09.2017 15:30
Musi być pyszny...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak