Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z kwaśnego mleka

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kwaśne mleko 500 ml
mąka pszenna 40 dag
cukier 8 dag
jajko 2 sztuki
drożdże 3 dag
śliwki węgierki

Dodatkowo

olej
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z kwaśnego mleka

Drożdże rozetrzeć z cukrem, mąkę przesiać i wymieszać z dodatkiem szczypty soli, wbić jajka, dolać mleko i płynne drożdże, wymieszać bardzo dokładnie wszystkie składniki ma powstać dość gęste ciasto.
Śliwki wypestkować i pokroić w większą kostkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, odstawić na 30 minut do podrośnięcia.

Rozgrzać patelnię i wylać na nią minimalna ilość oleju, następnie kłaść łyżką porcje ciasta, smażyć placuszki na złoty kolor z dwóch stron po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 08.09.2017 15:31
Bardzo apetyczne. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak