Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdzowe z borówką amerykańską

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 5 dag
drożdże 5 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
mąka 1/2 kg
mleko 1 szklanka
jajko 1 szt.
żółtko jajek 2 szt.
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdzowe z borówką amerykańską

Mąkę przesiewamy do miski , robimy dołeczek i wlewamy rozczyn z podgrzanego mleka (3 łyżki) , drożdzy i łyżki cukru.. przykrywamy ściereczką . Gdy drożdze się \"wyruszają\" dodajemy jajko ,żółtka , cukier , szczyptę soli , resztę ciepłego mleka i wyrabiamy starannie ciasto pod koniec wyrabiania dodajemy ciepły , rozpuszczony tłuszczi wyrabiamy ąż ciasto będzie lśniące i będzie odchodzić od ręki. Do ciasta drożdzowego wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową..Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ponownie ściereczką i czekamy aż podwoi swą objętość. Następnie wyrośnięte ciasto dajemy na stolnicę , dzielimy na dwie nierówne części większą część rozwałkowujemy i kładziemy na spód blachy posypujemy bułką tartą. na to dajemy borówki - tyle żeby równomiernie pokryć ciasto. Borówki posypujemy 2 łyżkami cukru i na to kładziemy drugą część ciasta w dekoracyjny sposób. Blacha na ciasto powinna być z tych większych prostokątnych ,bo ciasto kładziemy cienko rozwałkowane , ponieważ w trakcie pieczenia wyrasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 30 min , ale to zależy od pieca. Po upieczeniu można polukrować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 22.01.2014 17:11
Wspaniałe ciasto.
junox 15.07.2013 12:52
bardzo pyszne ciasto
Dorota59 15.06.2013 17:26
wygląda prześlicznie i na pewno rozpływa się w ustach
Granita 30.04.2013 00:51
jak z borówką,to nie dość,że smaczne,ale też bardzo zdrowe
IKrakowianka 15.04.2013 21:41
bardzo lubię takie wypieki
wiola333 11.04.2013 09:49
bardzo smaczny przepis
Ada-Gaba 31.01.2013 13:06
ależ apetyczne
ben-ka 23.12.2012 15:31
Aż chce się jeść....
IZABELA29 13.12.2012 08:58
cudnie wyglada
barbara11561 30.10.2012 09:04
przepysznie wygląda:)aż ślinka cieknie
ankaryba 10.07.2012 11:47
super!!!
paula99926 27.06.2012 08:30
uwielbiam borówki i mam ich w ogrodzie mnóstwo, już dojrzewają i wylądują w takim cieście ;)
Tika4444 24.01.2012 17:29
przepi?knie wygl?da... az slinka leci
romanrafal
romanrafal 28.11.2011 13:45
świetne
Monika193
Monika193 27.11.2011 16:30
świetne
owca441 25.08.2011 23:01
rewelacja
anemon 12.08.2011 11:48
Rewelacyjne ciasto i bardzo dekoracyjne, a że smaczne to pewnik.
teresa18 29.06.2011 17:12
bardzo apetyczne
Krystyna32 29.05.2011 07:51
super
traktorek 05.04.2011 17:05
piękne
katarzynka455 19.11.2010 15:27
piękne
Koper 30.09.2010 08:40
Jak ślicznie wygląda z tym lukrem
krzyniu1984 13.09.2010 06:43
bardzo apetycznie wygląda!
Ewa104 09.09.2010 19:14
Uwielbiam wszystkie Twoje ciacha z borówkami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak