Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

U mnie forma serce o wymiarach 23 x 23 cm, spód

herbatniki 200 gram
masło 80 gram

Masa

mleko skondensowane 300 gram
sok z cytryny 100 ml
skórka z cytryny 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki

Beza

białko 2 sztuki
cukier 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka

Porada

Ciasto idealnie łączy w sobie słodycz mleka i bezy z kwaskowatą nutą cytryny.. Całość wprost rozpływa się w ustach.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą

Kroki postępowania

1
Przygotować spód.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno formy.
Całość schłodzić w lodówce - przez około 30 minut.
Krok 1 - Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą  foto
2
Przygotować masę.
W misce umieścić mleko zagęszczone, sok i skórkę z cytryny oraz żółtka.
Całość mieszać do momentu zgęstnienia masy.
(Potrwa to kilka minut.)
Masę przelać na herbatnikowy spód.
Krok 2 - Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą  foto
3
Przygotować bezę.
Białka ubić na sztywno.
Pod koniec - miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny.
(Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.)
Bezę równomiernie rozsmarować na masie cytrynowej.
Krok 3 - Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą  foto
4
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy. Beza powinna być zarumieniona.)
Kroić po ostudzeniu.
Krok 4 - Tarta cytrynowa z mleczkiem skondensowanym i bezą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.09.2017 21:10
Dobra tarta.
AsiaaK 13.09.2017 22:58
ja poproszę od razu dokładkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak